Als je met veel passie traint en anderen graag helpt hun fitnessdoelen te bereiken, dan moet je eens overwegen een personal trainer te worden. Het is één van de snelst groeiende beroepen en dat heeft een reden: personal trainers hebben flexibele werktijden, ze doen wat ze leuk vinden én ze inspireren mensen de beste versie van henzelf te zijn. In dit artikel komen alle kanten van dit beroep aan bod, zoals de benodigde diploma’s en de stappen die je zal moeten zetten om uit te munten in het vak!

Ontwikkel de vaardigheden en houding van een personal trainer

Zorg ervoor dat jouw woorden jouw eigen daden reflecteren. Personal trainers zijn verantwoordelijk voor het onderwijzen van hun cliënten op zowel fysiek als mentaal gebied. Om effectief te zijn, moeten personal trainers kunnen aantonen dat ze deze terreinen in hun eigen levens volledig beheersen. Stel jezelf de volgende vragen wanneer je overweegt een personal trainer te worden:

 • Ben je fysiek in optimale vorm? Cliënten zien jou als hét voorbeeld van een fit en gezond iemand. Zelfs de beste onderwijzers hebben er moeite mee cliënten te vinden als ze zelf niet in vorm zijn. Dit betekent niet dat je er ‘mooi’ uit hoeft te zien, maar wel dat je fit bent en heel veel verschillende oefeningen kan demonstreren. Je moet zelf evenveel en even hard trainen, dan wel niet meer en harder dan je cliënten om ze succesvol te laten worden.
 • Geloof je in de kracht van fitness? Personal trainers trainen zelf niet omdat ze er strak uit willen zien. Ze zien fitness als een kracht die de basis kan leggen voor een gelukkig leven. Het is deze overtuiging waardoor personal trainers in staat zijn anderen te motiveren.

Heb kennis van de menselijke anatomie. De beste personal trainers hebben veel kennis van de werking van het menselijk lichaam. Je draagt veel verantwoordelijkheid: als je cliënten adviseert bepaalde oefeningen te doen die niet toepasselijk zijn gezien hun ervaring in de sport, kan dat tot ernstige blessures leiden. Cliënten werken ook met machines en gewichten die bij onjuist gebruik gemakkelijk tot blessures leiden. Personal trainers verkrijgen veel van hun kennis in de lessen die ze moeten volgen om een certificaat te ontvangen, maar het is ook erg belangrijk om je te verdiepen in de lichamen van een individu om advies op maat te kunnen geven, waarbij veiligheid voorop staat.

Ontwikkel je leiderschapsvaardigheden. Personal trainers moeten inspirerend, betrouwbaar en zorgzame leiders zijn. Zij laten hun cliënten tenslotte trainingen volgen die mogelijk een averechtse werking hebben, waarbij de cliënt niet gemotiveerd wordt te presteren, plezier te hebben en te genieten van de geboekte progressie, maar waarbij de trainingen een angst voor het trainen opwekken. Dat moet een personal trainer voorkomen.

Huur zelf een personal trainer in. Om echt te begrijpen hoe de relatie tussen trainer en cliënt in elkaar zit, moet je zelf een trainer inhuren om je eigen fitnessdoelen te bereiken. Merk op hoe de relatie met die persoon ontwikkelt en welke karaktereigenschappen hem of haar een effectievere of minder effectieve trainer maakt. Elke personal trainer heeft een andere trainingsstijl: sommigen lijken op een instructeur in een militair trainingskamp, terwijl anderen een heel zachte en vriendelijke aanpak hanteren. Denk na over welke aanpak jij het beste kan hanteren om anderen het best te kunnen helpen. Zie ook Deel 3 van dit artikel en de Tips en Waarschuwingen onderaan voor meer informatie over het definiëren van jouw aanpak als personal trainer.

Kies een plek uit om gecertificeerd te worden. De meeste sportscholen eisen dat hun personal trainers een certificaat hebben van een bepaalde organisatie. Doe eens wat speurwerk op het internet om erachter te komen waar je een certificaat kunt behalen en wat voor verschillende certificaten er allemaal bestaan.

 • Voor veel opleidingen moet je 18 jaar of ouder zijn, een CPR en AED certificaat hebben en moet je een examen halen voordat je een certificaat kan krijgen.
 • Zoek eens op Google wat voor opleidingen er worden aangeboden en ga op zoek naar reviews van mensen die de opleidingen hebben gevolgd. Wellicht heb je persoonlijke contacten die je waardevolle adviezen kunnen geven.
 • Reken op minstens €1000 aan kosten (inclusief materiaal) om een opleiding af te kunnen ronden. Wanneer je kan kiezen voor zelfstudie, dan zal dat altijd geld besparen.
 • Kies een specialiteit. Personal training kan je zien als een eigen bedrijf waarbij je ook gewoon moet concurreren. Je moet jezelf onderscheiden door een specialiteit te kiezen en door extra certificaten te behalen. Denk hierbij aan een certificaat dat jou in staat stelt kinderen of mensen met fysieke of mentale problemen te trainen. Op die manier verbreed je jouw doelgroep.

Heb een plan in gedachte. Terwijl je nog bezig bent je certificaat te halen, kan je alvast gaan nadenken wat voor werkomgeving het beste bij jou past. Doe ervaring op in jouw vakgebied door in verschillende sportscholen te werken en daar verschillende taken uit te voeren die geen certificaat vereisen.

 • Veel sportscholen huren mensen in zonder certificaat als een soort stagelopers. Op die manier kan je ervaring op doen als een trainer en een sportschool zoeken die goed bij je past voordat je begint een klantengroep op te bouwen.
 • Sommige sportscholen betalen de opleiding van hun trainers als stimulans om daar te blijven werken. Zoek uit of jouw favoriete sportscholen zo’n regeling hebben.
 • Zoek een baan bij een fitnesscentrum of sportschool. Zoek naar vacatures, of nog beter, pak je telefoon en begin direct met het bellen naar sportscholen. Als je al lid bent bij een sportschool, kan je daar ook aangeven dat je graag een personal trainer wil worden.
  • De meeste trainers beginnen hun carrière in dienst bij een sportschool, zelfs als ze weten dat ze later voor zich zelf willen gaan beginnen. Sportscholen bieden je de mogelijkheid een reputatie op te bouwen en ervaring op te doen.
  • Het nadeel van een baan bij een sportschool is dat de sportschool een groot deel opeist van het geld dat je verdient. Dat in tegenstelling tot wanneer je voor jezelf werkt. Een goede sportschool zal wel de waarde van een goede personal trainer inzien en daar zal je dan ook voor beloond worden.

 

Personal trainer Mechelen

De Motion Academy ligt in de Lange Schipstraat, een autoluwe straat in hartje Mechelen. Je rijdt gemakkelijk met je wagen tot voor de deur, er zijn parkeerplaatsen voorzien. Vergeet in dat geval zeker niet om je nummerplaat door te geven aan onze personal trainers.

Personal trainer worden

Remotion Training® is een nieuwe trainingsmethodiek en behandelingsfilosofie voor professionals (kinesitherapeuten, personal trainers, etc.) die hun technieken willen uitbreiden en hun patiënten/klanten willen begeleiden in een actieve revalidatie of levensstijl.