Bouw een relatie op met je cliënten. Veel sportscholen trekken nieuwe cliënten aan door eerst een gratis sessie aan te bieden. Gebruik deze sessies om de interesse van je cliënten in jouw specifieke vaardigheden en stijl te behouden. Het loon van een personal trainer is gebaseerd op hoeveel cliënten je hebt en hoe vaak je hun traint. Hoe meer cliënten, hoe beter. Onthoud dat sportscholen jou wellicht een non-concurrentiebeding laten tekenen om te voorkomen dat jij je cliënten met je meeneemt, mocht je die sportschool verlaten.

Wat is een personal trainer?

Een personal trainer kan je helpen om gewicht te verliezen, kracht en conditietrainingen op te zetten of om leniger te worden. Daarnaast is een personal trainer vaak niet alleen een coach, maar ook een vertrouwenspersoon, een leraar, een bron van inspiratie en motivatie.

Praktisch gezien kun je personal trainers het best omschrijven door wat ze doen: het geven van veilige, effectieve, individuele trainingen. Steeds meer trainers ondernemen ook actie tegen stress, roken en een slecht dieet en kunnen je helpen om andere slechte gewoonten af te leren.

Een personal trainer wordt vaak gezien als een spierbundel die jou gaat afbeulen. Dit is maar een deel van het plaatje. Iedereen kan een personal trainer inhuren die bij zijn persoonlijkheid, conditie en doelen past.

Sporters huren een personal trainer in om buiten het seizoen toch in vorm te blijven. Maar ook mensen die herstellen van een blessure roepen de hulp van een personal trainer in.

Intakegesprek

Laat je niet intimideren door indrukwekkende apparatuur of mooie praatjes. Jouw succes is afhankelijk van een goede start en persoonlijke begeleiding. Een goede personal trainer heeft een intakeprocedure. Zo weet je in ieder geval dat er zorg aan je wordt besteed.

Het begint met een uitgebreid intakegesprek en een aantal tests. In dit intakegesprek bespreek je eventuele lichamelijke klachten en medicijngebruik. Je persoonlijke doelen worden vastgesteld en aan de hand van al deze gegevens krijg je een trainingsprogramma voorgeschoteld.

Wat kost het?

Het kostenplaatje voor een personal trainer loopt uiteen. Voor de één-op-één training betaal je al snel tussen de 50 en 80 euro per uur. Dat lijkt misschien veel, maar een personal trainer kan één van de belangrijkste personen in je leven worden.

Voordelen

Personal training heeft vele voordelen: je krijgt effectieve begeleiding, een optimaal resultaat, persoonlijke aandacht en je bespaart jezelf tijd.

Daarnaast werkt een afspraak met een personal trainer erg motiverend. Voor beginnende sporters is een personal trainer ideaal: hij maakt je wegwijs in het fitnesscentrum, stelt een programma voor je samen en neemt de oefeningen met je door.

Nadelen

Alle experts zijn het erover eens; eigenlijk kleven er geen nadelen aan personal training. Het enige obstakel zijn misschien de kosten. Het kan daarbij ook moeilijk zijn om een kwalitatief goede trainer te vinden: vandaag de dag zegt de term personal trainer niets over de kwaliteit van die trainer.

Terwijl kappers en schoonheidsspecialisten gediplomeerd moeten zijn, is er geen formele kwaliteitsnorm voor personal trainers. Daardoor heeft niemand zicht op de kwaliteit.

Tips

 • Zorg ervoor dat je veel kennis hebt van dieten en gezond eten, vooral gezond eten dat óók door de meeste mensen lekker gevonden. Cliënten leren graag nieuwe recepten die lekker én gezond zijn.
 • Netwerken is in deze industrie zeer belangrijk, zeker wanneer je net begint. Conferenties en conventies bijwonen (zoals de jaarlijkse FIBO in Duitsland) is een handige manier om mensen te ontmoeten, de meest recente fitness trends te volgen en onderzoeken én om te zien hoe anderen in deze industrie zo succesvol zijn geworden. Daarnaast is het gewoon hartstikke leuk. Je ontmoet mensen die net als jij erg gepassioneerd zijn als het gaat om fitness en gezondheid. Je zal hier zeker inspiratie opdoen.
 • Stel geen onrealistische doelen voor je cliënten. Hoe hard je ook traint, als je niet goed eet is dat allemaal voor niks. Stel een passend dieet voor ze op en onderwijs ze op het gebied van voeding!

Waarschuwingen

 • Werken met mensen met bijzondere behoeften kan je risico vergroten. Zorg ervoor dat je weet wat je doet en dat je de juiste verzekeringen hebt afgesloten.
 • Let erop dat je twijfelachtige certificaties vermijdt. Een juist certificaat vereist meerdere maanden voorbereiding en een gesurveilleerd examen. Vermijd sites die zeer snel haalbare certificaten aanbieden voor relatief erg lage prijzen. Doe je eigen onderzoek en probeer de legitimiteit van organisaties te ontdekken zodat je zeker weet dat hun certificaten zullen worden herkend.

Hoe kies je een goede personal trainer?

De definitie van een goede personal trainer is niet zo specifiek te geven. De persoon moet je aanspreken, er moet en klik zijn. Het is al moeilijk genoeg een bepaald doel te bereiken, zoals fitter worden of afvallen. Als de weg er naartoe dan niet leuk of motiverend is, red je het niet.

Kijk daarom niet alleen naar de diploma’s die een personal trainer heeft. Ideaal is een mix van goede communicatieve eigenschappen, inlevingsvermogen, een motiverend karakter en een goede opleiding.

Iedere trainer is weer een specialist op een bepaald vakgebied. Of je nu een topsporter bent of een goed advies wilt, het gaat er uiteindelijk om dat je de juiste trainer met de juiste specialiteiten weet te vinden.

 

Overweeg je eigen bedrijf te beginnen. Op die manier bepaal je zelf je prijzen en is al het verdiende geld voor jezelf. Ook kan je zelf cliënten uitkiezen.

 • Onderzoek hoe je een kleinbedrijf begint en volg de reglementen die in Nederland gelden. Zorg ervoor dat je kennis hebt van alle complexiteiten die je tegen kunt komen bij het runnen van je eigen bedrijf, zoals verzekeringen, inkomstenadministratie en belastingen.
 • Sommige personal trainers houden thuis sessies, waar ze een ruimte hebben met benodigde uitrusting. Dit kan een handige keuze zijn als je ervoor zorgt dat de ruimte een professionele uitstraling heeft.
 • Andere personal trainers huren een studio, soms gedeeld met andere trainers. Dit is wellicht een meer aantrakkelijke keuze als je veel cliënten hebt.

 

Denk als een ondernemer. Zodra je je eigen bedrijf bent begonnen, zal je ook je eigen cliënten moeten aantrekken – je hebt nu geen sportschool meer die dat voor je doet. Maak jezelf bekend met fundamentele marketingconcepten en verspreid de boodschap van jouw bedrijf.

 • Kies een pakkende en professioneel klinkende naam om nieuwe cliënten aan te trekken.
 • Begin een Facebookpagina en Twitteraccount. Deel foto’s van jouw studio en van gelukkige, tevreden klanten, indien ze hier toestemming voor geven.
 • Overweeg te adverteren in een plaatselijke krant.
 • Organiseer evenementen en bied speciale aanbiedingen aan om de boodschap te verspreiden wanneer je net begint.

Personal trainer Mechelen

De Motion Academy ligt in de Lange Schipstraat, een autoluwe straat in hartje Mechelen. Je rijdt gemakkelijk met je wagen tot voor de deur, er zijn parkeerplaatsen voorzien. Vergeet in dat geval zeker niet om je nummerplaat door te geven aan onze personal trainers.

Personal trainer worden

Remotion Training® is een nieuwe trainingsmethodiek en behandelingsfilosofie voor professionals (kinesitherapeuten, personal trainers, etc.) die hun technieken willen uitbreiden en hun patiënten/klanten willen begeleiden in een actieve revalidatie of levensstijl.